Liczba wyników: 2721
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Broda jest w modzie, ale warto ją zapuścić nie tylko ze względu na chęć „bycia na czasie" - okazuje się, że może przynieść korzyści dla zdrowia. Wąsy też wykazują „działanie" prozdrowotne.
Naukowcy z agencji NASA opracowali bardzo skuteczny - jak twierdzą - krem przeciwzmarszczkowy, który zawiera pył diamentowy. Niestety kosmetyk kosztuje setki funtów.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które zażywają kwas acetylosalicylowy, mają zmniejszone ryzyko rozwoju czerniaka. Im dłużej sięgają po ten popularny lek, tym prawdopodobieństwo zachorowania jest niższe.
Uczeni radzą, jak jeść mniej - trzeba oszukać mózg określonym obrazem posiłku.
Wystarczy zastosowanie określonej strategii zawiadywania wspomnieniami i kreowania nowych skojarzeń, by móc złagodzić u siebie objawy depresji, przekonują uczeni.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Coraz większa liczba Europejczyków żyje dłużej. Wedle przewidywań do roku 2050 liczba obywateli UE powyżej 65 roku życia ma wzrosnąć o 70%, a liczba tych powyżej 80 lat o 170%. To stwarza poważne wyzwania - zaspokojenie nasilającego się zapotrzebowania na opiekę zdrowotną oraz dostosowanie systemów opieki zdrowotnej do potrzeb starzejącej się populacji i zapewnienie zrównoważonej opieki społecznej przy zmniejszonej sile roboczej.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może hamować wzrost nowotworów raka piersi nawet o 30 proc., wynika z najnowszych badań uczonych z Uniwersytetu w Guelph.