Liczba wyników: 3357
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Obecnie na świecie blisko 300 milionów ludzi choruje na cukrzycę. W Polsce liczba chorych wynosi już 2,5 mln, a co najmniej jedna trzecia z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problem zdrowotny. Szacuje się, że w przeciągu 10-15 lat liczba diabetyków i osób zagrożonych chorobą może zwiększyć się dwukrotnie. Co ważne, nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań.
W czasie upałów nadmierne pocenie się stanowi dla wielu z nas problem. Dyskomfort z nim związany objawia się mokrymi plamami na ubraniach. Niestety czasem przestrzeganie zasad higieny osobistej i antyperspirantów nie pomaga. Oto przegląd metod walki z nadmiernym poceniem się.
Jak wynika z nowych badań, stosowanie tzw. „zachodniej diety" po rozpoznaniu raka prostaty może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
Syndrom (zespół) metaboliczny istotnie zwiększa prawdopodobieństwo zawału i udaru.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Aż 62% Polaków cierpi z powodu bólów brzucha, z czego 63% tej grupy stanowią kobiety, a 37% - mężczyźni. A powodów może być wiele – od zdrowotnych po te związane z naszym stanem emocjonalnym. Każdy ból brzucha ma inne przyczyny i skutki. Każdy człowiek w różny też sposób odczuwa i reaguje na ból.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.