Liczba wyników: 5036
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
Wielu chorych na cukrzycę ludzi przedwcześnie umiera, choć dzięki kontroli choroby można by było znacznie przedłużyć ich życie – wynika z brytyjskich badań.
29 października każdego roku obchodzony jest Światowy Dzień Udaru Mózgu ustanowiony przez Światową Organizację Udaru Mózgu (World Stroke Organization) w celu budowania świadomości choroby, która jest trzecią, co do częstości, przyczyną śmierci i główną przyczyną trwałej niepełnosprawności osób dorosłych.
To, jak oddychasz, ma wpływ na twoją pamięć, mówią szwedzcy uczeni z Karolinska Institutet. Wdech i wydech przez nos może wzmocnić proces zapamiętywania.
Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.
Wiele osób zmaga się z problemem nieświeżego oddechu, ale niewielu z nich szuka pomocy. To błąd, ponieważ ten, choć często utożsamiany z zaniedbaniami w higienie jamy ustnej, równie dobrze może być objawem poważnej choroby. Jakiej?
Robi wszystko, żeby jak najszybciej obok niej zagościły u nas schorzenia układu krążenia, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe. Do tego powoduje zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Bo takie są często skutki otyłości. A łatwo ją „złapać” – wystarczy niezdrowo i za dużo jeść, mało się ruszać.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Brak aktywności fizycznej jest dla naszego zdrowia bardziej szkodliwy niż palenie papierosów.
Zestaw określonych witamin i minerałów może pomóc przedłużyć życie i poprawić zdrowie, mówią lekarze z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) w Oakland.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia