Liczba wyników: 3293
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.
Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.
Badania wykonane, wyniki osiągnięte, artykuły opublikowane. Wydaje się, że mająca taki przebieg praca uczonych to dobrze wykonana robota. Okazuje się jednak, że niektóre prace są tak absurdalne, iż warto przyznać im specjalne nagrody.
Każdy z nas chce cieszyć się dobrym wzrokiem jak najdłużej. Z tego powodu powinniśmy zadbać o nasze oczy nieco troskliwej. Noszenie okularów przeciwsłonecznych, odpowiedni dobór sztucznego oświetlenia czy telewizora mogą tu nie wystarczyć. Nasz wzrok musimy chronić od wewnątrz, najlepiej stosując dietę bogatą w luteinę i składniki wspomagające jej przyswajanie.
Okazuje się, że nie tylko nadmiar soli szkodzi. Jej niedobór także nie sprzyja zdrowiu.
Osoby chore na cukrzycę cechują się sześć razy większym ryzykiem niewydolności serca, nawet jeśli cukrzyca jest prawidłowo leczona.
Spożycie błonnika jest związane ze zmniejszeniem przedwczesnej śmiertelności z różnych powodów (chorób układu krążenia, chorób zakaźnych układu oddechowego, raka, itp.). Innymi słowy, dostarczanie sobie błonnika to gwarancja długowieczności.
Jeśli chcesz znacznie stracić na wadze, zastosuj dietę niskowęglowodanową, a nie dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Ta pierwsza jest skuteczniejsza w osiągnieciu celu, wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami