Liczba wyników: 225
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Czy zawsze się wysypiasz czy też często wstajesz w nocy by oddać mocz? Odczuwasz dolegliwości w jego oddawaniu? Stają się one coraz bardziej dokuczliwe?
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Palenie szkodzi, wbijają nam od lat do głowy. Skoro tak, to dlaczego tyle milionów ludzi na świecie nadal pali i trudno im zerwać z nałogiem? I dlaczego roślina uznawana za leczniczą stała się największym trucicielem ludzkości?
Menopauza to termin, który powstał z połączenia greckiego słowa men-miesiąc oraz pausa-przerwa. Wystąpienie menopauzy nie jest zjawiskiem nagłym, zwykle poprzedza ją okres przygotowawczy, trwający nawet kilka lat. Ten okres – wraz z czasem występującym po zaprzestaniu miesiączkowania – nazywa się klimakterium lub przekwitaniem. Średni wiek wystąpienia menopauzy wynosi od 48 do 55 lat i jest zależny przede wszystkim od uwarunkowań genetycznych. Należy jednak pamiętać, że na wystąpienie menopauzy mają również wpływ czynniki środowiskowe, a w sposób bardzo wyraźny przyspiesza ją palenie papierosów.
Duża część naszego społeczeństwa, ok. 18 milionów osób skarży się na bóle reumatyczne. Choroby reumatyczne dotykają ludzi w każdym wieku, są jednak i takie, które dotyczą określonych grup wiekowych, np. zwyrodnienie stawów dotyka najczęściej osoby starsze. Poniżej przedstawiono spis chorób reumatycznych, szybkie ich rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia daje duże szanse na niezwłoczny powrót do zdrowia, zniwelowanie bólu.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co czwarta kobieta cierpi na dolegliwości związane z infekcjami dróg moczowych. Występują one u kobiet blisko ośmiokrotnie częściej niż u mężczyzn. Na szczęście współczesna medycyna potrafi sobie poradzić z tą przypadłością.