Liczba wyników: 721
Temperatura poniżej zera, mroźne podmuchy wiatru i częste przejścia z zimnego do ciepłego pomieszczenia, mogą wywoływać pierwsze objawy przeziębienia i grypy w postaci kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Najlepiej byłoby wtedy „wyleżeć” przeziębienie w domu, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Zobaczcie więc, jakie naturalne produkty mogą nam pomóc w walce z sezonowym osłabieniem organizmu.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Sposób odżywiania się ma istotny wpływ na nasz nastrój. Dzięki określonym produktom można lepiej się poczuć psychicznie.
Regularnie wykonywana cytologia może uratować życie. Wykrycie komórek nieprawidłowych umożliwia rozpoznanie raka w jego wczesnym stadium, kiedy leczenie jest najbardziej skuteczne.
Uczeni porównali efekty ćwiczeń i leków w walce z nadciśnieniem - okazało się, że treningi mogą być tak samo skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi jak farmaceutyki.
W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.
Czy zdarzyło ci się kiedyś dyskutować o wyższości herbaty nad kawą lub vice versa? Otóż statystyki od dawna nie pozostawiają wątpliwości. Herbata – zwłaszcza zielona - to drugi najczęściej wybierany napój na świecie, zaraz po poczciwej wodzie. O osobie pozbawionej talentu kulinarnego mówimy, że przypali nawet wodę na herbatę – a jednak zaparzenie idealnej filiżanki nie jest takie proste! Jak to zrobić, żeby wyciągnąć z herbaty jak najwięcej smaku?
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Czy my się niczego nie uczymy? Zagrożenia są znane i dobrze udokumentowane. Informacje o atakach hakerskich i wyciekach danych ciągle trafiają do nagłówków gazet na całym świecie. Mimo to każdego roku narażamy się na niebezpieczeństwo. Wiemy, że najgorsze hasła to te, które najłatwiej odgadnąć, ale miliony z nas wciąż ich używają.