Liczba wyników: 6959
Behawioralne analizy prowadzone przez ostatnie 15 lat potwierdziły to, co może powiedzieć każdy, kto kupił dom lub porzucił bliską osobę: kiedy ludzie podejmują decyzje, spodziewają się, że mogą żałować swoich wyborów.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Systemy klimatyzacji i ogrzewania znacząco przyczyniły się do zmniejszenia ilości zgonów związanych z ekstremalnymi temperaturami w Hiszpanii.
Badania sugerują, że ludzie z różnych pokoleń są równie samotni, ale z odmiennych powodów.
Osoby, które są bardziej uważne, mają stabilniejsze emocje i postrzegają same siebie jako mające lepszą kontrolę nad swoim nastrojem i zachowaniem. Wyższy stopień uważności przekłada się też na mniejsze zaangażowanie poznawcze i aktywność fizyczną przed snem, co sugeruje lepszy odpoczynek.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.