Liczba wyników: 12269
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Northwestern University (USA), osoby, które już znają jeden język obcy, znacznie łatwiej uczą się kolejnego niż pozostali. Poza tym, warto uczyć się obcej mowy, bo to dobra profilaktyka choroby Alzheimera.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Ludzie w średnim wieku, którzy cierpią na migrenę, są bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Brzmi dość niezwykle, ale choroby dziąseł mogą wpływać na osłabienie zdolności poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Nowe badania dowiodły, że rozwój choroby ma miejsce w innej niż dotychczas sądzono części mózgu.
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.