Liczba wyników: 2560
Jak wynika z badań przeprowadzonych w Texas AgriLife Research, substancje znajdujące się w śliwkach i brzoskwiniach mogą stanowić naturalny lek na najbardziej złośliwy typ raka piersi.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
U osób starszych ryzyko zachorowania na raka skóry i infekcji jest wyższe, ponieważ ich skóra staje się niezdolna do „mobilizowania" układu odpornościowego do obrony przed chorobami, uważają brytyjscy naukowy.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Zmiany w diecie, podjęcie aktywności fizycznej i utrzymywanie odpowiedniej wagi zasadniczo zmniejsza ryzyko rozwoju większości typów raka, wynika z najnowszych danych World Cancer Research Fund (Światowej Fundacji Badań nad Rakiem).
Cukrzyca może podnosić ryzyko najczęstszych postaci raka wątroby, wynika z nowego badania.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Choroba Parkinsona wiąże się z ponad 16 różnymi typami raka, wynika z nowych tajwańskich badań.
Pies o imieniu Frankie jest w stanie „zdiagnozować" raka tarczycy. Potrafi to zrobić z dokładnością na poziomie 87 proc.