Liczba wyników: 3049
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Naukowcy przeprowadzili badanie, z którego wynika, że - być może- istnieje związek pomiędzy schizofrenią i posiadaniem kota.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
Słońce, plaża, wakacje i... czerniak. Nowotwór, którego widzimy, a nie reagujemy na czas. Do dyskusji na ten temat Maciej Kurzajewski zaprosił do studia programu „Świat się kręci” chirurga onkologa dra Łukasza Łebkowskiego, Monikę Brason oraz Marzenę Sienkiewicz - prezenterkę pogody TVP.
W najbliższą środę 17 czerwca o godzinie 11.00 na wielbicieli X muzy w krakowskim Kinie Pod Baranami czeka kolejny seans z cyklu adresowanego do seniorów. Tym razem w Dojrzałym Kinie będzie można zobaczyć przedpremierowo film "Dziewczyna warta grzechu" - romantyczną komedię w reżyserii Petera Bogdanovicha.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Śpisz mniej więcej tę samą liczbę godzin i nie zmieniasz stylu życia, a odczuwasz zmęczenie? Przyczyn tego może być kilka - od chorób poprzez złą dietę po czynniki zewnętrzne. Niektóre powody mogą być zaskakujące. Przejrzyj poniższą listę, a może odkryjesz tajemnicę ciągłego niewysypiania się.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami