Liczba wyników: 3044
Jedna z substancji zawartych w chmielu może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Zrozumienie procesu starzenia mogłoby dostarczyć rozwiązań wielu problemów związanych ze starzeniem, w tym chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Europejskie konsorcjum analizuje patogenezę choroby Alzheimera badając mechanizmy molekularne wspólne dla procesów rozwoju mózgu i starzenia.
Ponad połowa mężczyzn (54 proc.) i prawie jedna trzecia kobiet (31 proc.) w wieku powyżej 70 lat jest nadal aktywnych seksualnie, wynika z brytyjskich badań.
W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy problemy z układem pokarmowym. Stres, ciągły pośpiech czy nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz brak czasu na zjedzenie posiłków negatywnie wpływają na nasz układ pokarmowy, często powodując nieprzyjemne dolegliwości czy zaczątek do jednostek chorobowych.
Dorośli mogą pić do trzech filiżanek kawy dziennie nie ponosząc zdrowotnych szkód, oświadcza Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA).
Sygnały wskazujące na rozwój demencji nie muszą dotyczyć aspektów poznawczych. Mogą
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Zadbaj o stawy już teraz, bo z każdym kolejnym rokiem mogą ulegać osłabieniu i sprawiać ból oraz kłopoty z mobilnością.
Zaledwie 1,7 proc. Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła. Występowaniu chorób przyzębia sprzyjają czynniki ryzyka takie jak: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie tytoniu, stres, otyłość, ale również cukrzyca. W naszym kraju na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego milion w ogóle o tym nie wie. Niestety, poziom wiedzy na temat zależności między występowaniem i przebiegiem cukrzycy a chorobami przyzębia, również pozostawia wiele do życzenia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami