Liczba wyników: 10167
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Samo patrzenie na naturalne elementy otoczenia podczas spacerów po mieście może przynieść znaczne korzyści dla zdrowia psychicznego.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Leczenie lęku i depresji zmniejsza liczbę wizyt na izbach przyjęć i ponownych hospitalizacji wśród osób z chorobami serca.
Posiadanie różnych grup przyjaciół poprawia samopoczucie i spójność społeczną.
Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.