Liczba wyników: 7797
Dbanie o dobre nawodnienie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów przez całe życie nie tylko wspomaga funkcjonowanie organizmu, ale może osłabić ryzyko poważnych problemów z sercem w późniejszych latach.
Radioterapia to jeden ze sposobów na walkę z nowotworami. Jednak możliwe, że w przyszłości będzie wykorzystywana także do stymulowania układu odpornościowego, a tym samym jeszcze skuteczniejszego leczenia raka. Na Politechnice Darmstadt odkryto, że promieniowanie rentgenowskie wyzwalają nasilenie sygnalizacji wapnia w komórkach układu odpornościowego.
Aktywność fizyczna podejmowana przez całe życie może chronić przed związaną z wiekiem utratą masy i funkcji mięśni.
Jak się wydaje, lit może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.
Jak pokazały badania, ćwiczenia pomagają chronić komórki mózgowe. Pokazano mechanizmy odpowiadające w ten związek - aktywność fizyczna wspiera utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny i wskaźnika masy ciała, a to może pomóc chronić objętość mózgu i zapobiegać demencji.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Większość przypadków nagłych zatrzymań krążenia występuje w grupie osób, o których wcześniej nie było wiadomo, że mają zwiększone ryzyko tego typu zdarzeń. Trudno jest przewidzieć, komu konkretnie grozi niebezpieczeństwo.
Lukrecja to coś więcej niż słodycze, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago. Jak się okazuje, może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu niektórych rodzajów raka.