Liczba wyników: 9200
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wszyscy wiemy, że powinniśmy ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Potrzebne nam to jest nie tylko dla utrzymania sylwetki w miarę starzenia się, ale i dla sprawności funkcji poznawczych.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Wielu osobom udaje się schudnąć, ale niewielu zachowuje niższą wagę na dłużej. Postanowiono sprawdzić, co stoi za sukcesem utraty masy ciała na dobre.