Liczba wyników: 4908
Oto prosty sposób na osłabienie nadciśnienia - wystarczy dodawać do posiłków soczwicę i inne warzywa strączkowe.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
W starszym wieku mamy mniej siły i łatwiej o upadek. Wszystko dlatego, że zmniejsza się masa mięśniowa, a to z kolei z tego powodu, że duże obszary tkanki mięśni tracą właściwe połączenie z układem nerwowym. Być może, poprzez odpowiednie ćwiczenia, da się tego uniknąć.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Piękna, promienna, zdrowo wyglądająca cera? To nie tylko zasługa dobrych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Za wygląd zewnętrzny skóry odpowiada to, co jemy. Jak poprawić swoją dietę, aby wyglądać pięknie nie tylko na wiosnę?
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Kłopoty z sercem to problem głównie otyłych mężczyzn, a zawały nie dotykają kobiet? Nic bardziej mylnego. Kobiety nie chorują na zawał rzadziej niż mężczyźni, tylko później. Badania pokazują, że stan serca Polki po 40. roku życia gwałtownie ulega pogorszeniu, a wiek jej serca jest wtedy średnio o 10 lat wyższy niż wiek metrykalny. Czas najwyższy dowiedzieć się więcej o symptomach, które mogą zwiastować choroby jednego z najważniejszych organów, aby na wypadek zawału w porę zareagować.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Rak jajnika to siódmy najczęstszy nowotwór u kobiet. Według statystyk Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF), co roku diagnozuje się około 250 tysięcy nowych jego przypadków. Jakkolwiek wczesne objawy choroby są zwykle mało dostrzegalne, warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące symptomy, by móc dostatecznie wcześnie zareagować. Sprawdź, jakie są oznaki rozwoju tego raka.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia