Liczba wyników: 3049
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Po długiej i ciężkiej chorobie zmarł Waldemar Ochnia - satyryk, artysta kabaretowy, parodysta, znany m.in. z podkładania głosów w "Polskim ZOO", i występów w Podwieczorku przy mikrofonie. Miał 63 lata.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Chirurgia kojarzy się na ogół z poważnymi zabiegami i operacjami, które wymagają długiego pobytu w szpitalu. Tymczasem nowoczesna chirurgia to zabiegi małoinwazyjne, które nie powodują dużych blizn i zapewniają znacznie krótszy okres hospitalizacji. Zaawansowane techniki chirurgiczne są coraz częściej wykorzystywane praktycznie we wszystkich dziedzinach medycyny.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Dzień Psa to stosunkowo nowe święto. W 2007 roku zostało "wymyślone" przez redakcję czasopisma „Przyjaciel Pies”. Data 1 lipca nie jest przypadkowa - to właśnie teraz zaczyna się okres, w którym wyrzucanych jest wiele psów, choćby dlatego że stanowią przeszkodę w wakacyjnych planach.
Większość współczesnych kobiet łączy pracę zawodową z obowiązkami domowymi i w codziennym zgiełku zapomina o swoim zdrowiu. Panie odwiedzają lekarza zwykle z konieczności. To błąd. Warto znaleźć czas na "przegląd techniczny" organizmu i zatroszczyć się o siebie. Jakie badania profilaktyczne powinna wykonać świadoma kobieta, podpowiada lek. med. Agnieszka Motyl – kierownik ds. jakości medycznej z Centrum Medicover.
Próchnica jest bardzo powszechnym problemem nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, pomimo dużej świadomości i postępu technologicznego. Choroba próchnicowa dotyczy ludzi w każdym wieku, może pojawiać się w pierwszym czy drugim roku życia, ale również w sytuacji, kiedy pacjentowi został już zaledwie jeden ząb. Jednak największe spustoszenie i najtrudniejsze do pokonania następstwa próchnicy dotyczą ludzi młodych.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Chociaż panuje przekonanie, że rak szyjki macicy to choroba młodych kobiet, połowa zgonów dotyczy pacjentek w wieku powyżej 65 lat, informuje BBC.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami