Liczba wyników: 2135
Od starożytności wiadomo, iż odpowiednio przygotowana kąpiel może mieć właściwości zdrowotne. Dziś różnorodnymi zabiegami wodnymi możemy cieszyć się w zaciszu swojej łazienki, lub korzystać z nich profesjonalnych gabinetach odnowy biologicznej i ośrodkach rehabilitacji.
Nie można czuć się najlepiej, kiedy lekarz stwierdzi u nas zespół przewlekłego zmęczenia. I zamiast martwić się, czy nie trawi nas jakaś bardzo groźna choroba, warto ustalić czy "sprawcą" zamieszania nie jest koenzym Q10, a właściwie jego niedobór.
Palenie szkodzi, wbijają nam od lat do głowy. Skoro tak, to dlaczego tyle milionów ludzi na świecie nadal pali i trudno im zerwać z nałogiem? I dlaczego roślina uznawana za leczniczą stała się największym trucicielem ludzkości?
Ogólnopolski program „Ratuj życie!” służy popularyzacji podstaw ratownictwa medycznego. Wiele ofiar zawału czy udaru mózgu mogłoby przeżyć, gdyby w porę udzielono im fachowej pomocy.
W Polsce żyje około 20 gatunków kleszczy. Mogą one przenosić wiele rodzajów bakterii i wirusów niebezpiecznych dla człowieka i zwierząt. W tym roku z powodu ciepłej zimy kleszczy jest znacznie więcej i są zdecydowanie groźniejsze niż w latach ubiegłych.
Zwykle niechętnie jedzony przez dzieci, powszechnie uważany jest za źródło zdrowia. Faktycznie, szpinak zawiera żelazo i wiele innych składników odżywczych, jednak nie wszyscy powinni włączać go do swojej diety w większych ilościach.
Sezam - główny składnik wielu smakołyków, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Amerykańskie Stowarzyszenie Alzheimera (Alzheimer's Association) poinformowało, że ponad 5 milionów Amerykanów cierpi z powodu choroby Alzheimera, bądź innych odmian demencji, ich liczba zwiększyła się o 10% w porównaniu z rokiem 2002.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami