Liczba wyników: 5274
Ćwiczenie jogi może pomóc pacjentom z migotaniem przedsionków w osłabianiu objawów choroby.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Dobre samopoczucie w starszym życiu w dużej mierze zależy od czynników psychospołecznych. Stan umysłu jest tu najistotniejszy, a zaburzenia fizyczne odgrywają zwykle drugorzędną rolę, mówią niemieccy uczeni.
Joga łagodzi objawy zespołu lęku uogólnionego, dolegliwości związanej z ciągłą nerwowością i zamartwianiem się.
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Prowadząc badania na komórkach macierzyste pobranych od osób dorosłych z kliniczną diagnozą depresji, naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli również, że tłuszcz rybny wywoływał odpowiedź przeciwdepresyjną.