Liczba wyników: 3339
Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.
Czerniak, najgroźniejszy z nowotworów złośliwych może znajdować się nie tylko na skórze, ale też i gałce ocznej. Ważnym elementem profilaktyki tego nowotworu jest noszenie dobrych okularów przeciwsłonecznych. Jak dobrać najzdrowsze i najmodniejsze okulary tego lata?
Wszyscy marzą o wakacjach pełnych słońca i relaksu, które pozostawią po sobie wspaniałe i niezapomniane wrażenia. Sielankę mogą jednak niestety zakłócić dolegliwości zdrowotne – zazwyczaj niegroźne dla zdrowia, ale na pewno mocno uciążliwe. Niektórym problemom można jednak bez trudu przeciwdziałać.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Chociaż panuje przekonanie, że rak szyjki macicy to choroba młodych kobiet, połowa zgonów dotyczy pacjentek w wieku powyżej 65 lat, informuje BBC.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.
Czy młodość, sprawność i urodę można zatrzymać na zawsze? I czy tak naprawdę - warto? Temat pogoni za zmianą metryki w żartobliwy sposób podejmuje komedia "Wiecznie młodzi", która niedawno miała swoją premierę.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.