Liczba wyników: 5944
Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku?
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Jeśli zmagasz się z wysokim stesem w swojej pracy, w większym stopniu grożą ci depresja i zaburzenia lękowe.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
Pracujesz na siedząco, odpoczywasz w bezruchu, jesz zbyt dużo i nieregularnie, nie unikasz niezdrowych potraw, słodyczy? Lekarze przestrzegają: to prosta droga do cukrzycy, choroby, która jest trudna do rozpoznania i zwykle przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Nie dokucza, nie boli, ale po cichu niszczy organizm.
Jesienią i zimą chętniej bierzemy gorącą kąpiel czy prysznic, ale znacznie zdrowiej jest myć się w chłodniejszej wodzie. Zobacz, dlaczego.
Jeszcze 20 lat temu sytuacja kobiet z rakiem piersi wyglądała zupełnie inaczej niż obecnie. Wiedza o tym nowotworze była znikoma i ograniczała się do przekonania, że diagnoza oznacza wyrok. Dziś jest inaczej – wzrosła świadomość kobiet, przeżywalność – rak piersi nie jest już chorobą śmiertelną, ale przewlekłą. O tym, co się zmieniło przez te lata, co jest jeszcze do zrobienia w obszarze raka piersi oraz o tym, jak wygląda dostęp do nowoczesnego leczenia opowiada Elżbieta Kozik, prezes Stowarzyszenia Polskie Amazonki Ruch Społeczny.
Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które dają się we znaki wielu Polakom. Stres, szybkie tempo życia, zła dieta lub brak aktywności fizycznej to aspekty, które sprawiają, że problemy z układem pokarmowym urosły do rangi chorób cywilizacyjnych. Kiedy ból brzucha może być oznaką choroby, a nie tylko konsekwencją zbyt obfitego posiłku i niestrawności? Jakie są przyczyny odczuwanych w brzuchu dolegliwości i które z nich powinny nas martwić?
Niekiedy z pozoru błaha rzecz lub sytuacja prowokują niekontrolowany wybuch negatywnych emocji. Wystarczy wówczas sekunda, aby koktajl gniewu, zniecierpliwienia i irytacji w niepohamowany sposób rozlał się na wszystko i wszystkich, znajdujących się w najbliższym otoczeniu. Winny jest stres – nieodłączny towarzysz człowieka XXI wieku.
Trudno przecenić rolę snu w naszym życiu. Nieprzespana, lub nawet źle przespana noc wpływa negatywnie na cały nasz dzień, a długotrwałe niedosypianie często kończy się znacznym spadkiem koncentracji i odporności organizmu. Zapominamy, by dobry (i wystarczająco długi!) sen potraktować w naszym życiu priorytetowo. Co może nam pomóc? Relaksujący wieczorny rytuał z herbatą w roli głównej.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami