Liczba wyników: 5036
Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.
Jeśli chcesz poprawić proces trawienia, zastosuj tych kilka wskazówek - dzięki nim osłabisz ewentualne dolegliwości żołądkowo-jelitowe i usprawnisz cały ten mechanizm.
Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Cukrzyca to nie problem podwyższonego stężenia glukozy we krwi - to kwestia złożonych zaburzeń metabolicznych, które, o ile nie będą skutecznie korygowane, prowadzą do kalectwa w postaci: ślepoty, amputacji, konieczności dializoterapii, zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia układu nerwowego. Cukrzyca jest również problemem społecznym, osobistą tragedią chorych, dotkniętych powikłaniami, a także ich rodzin – mówi prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Nadmierne pocenie się to dość powszechna dolegliwość, która może dotyczyć całego ciała lub też wybranych jego części. Dolegliwość może wynikać z predyspozycji genetycznych, być efektem stosowania określonych leków lub też świadczyć o jakimś problemie zdrowotnym.
Ból brzucha stanowi dyskomfort, który może być objawem wielu chorób układu pokarmowego lub błędów żywieniowych. Jest to jedna z najczęstszych dolegliwości zgłaszanych lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej.
Z badań wynika, że choroby dziąseł mogą zaburzać leczenie nadciśnienia tętniczego.
Fizjologii nie da się oszukać. Ludzki organizm podlega procesowi starzenia – z biegiem lat wydolność procesów biochemicznych spada, możliwości regeneracyjne tkanek zmniejszają się, a komórkowe mechanizmy naprawcze zawodzą. Dochodzi do kumulacji oddziaływania szkodliwych czynników środowiskowych, wynikających między innymi z przewlekłego przyjmowania leków czy niezdrowego stylu życia. Dlatego tak ważne jest regularne badanie się, by w porę zauważyć i zacząć leczyć choroby.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Jak wynika z nowych badań, osoby, które zaczynają chorowac na nadciśnienie przed czterdziestką, są bardziej narażone na udary i choroby serca jeszcze przed osiągnięciem seniorskiego wieku.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia