Liczba wyników: 12574
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Ocena stopnia poczucia szczęścia może przynieść odwrotny skutek i negatywnie wpłynąć na satysfakcję z życia i samopoczucie psychiczne, ostrzegają eksperci z American Psychological Association.
Zjawisko El Niño mogło pomóc w powstaniu i rozprzestrzenieniu się nowego szczepu cholery podczas pandemii na początku XX wieku, co potwierdza przekonanie, że anomalia klimatyczne mogą stwarzać możliwości pojawienia się nowych szczepów bakterii wywołujących tę chorobę.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Choroba Alzheimera jest najczęstszą forma demencji, ale zmiany w funkcjonowaniu komórek mózgowych leżące u podstaw zaburzeń pamięci pozostają słabo poznane. Na University of Bristol odkryto teraz, że blokery kanału wapniowego mogą być skuteczne w leczeniu problemów z pamięcią.
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.