Liczba wyników: 6445
Złuszczanie naskórka to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych i ważna inwestycja w kondycję naszej skóry. To gwarancja, że cera na długie lata zachowa zdrowy i młody wygląd. Dowiedz się, dlaczego warto złuszczać naskórek, szczególnie jesienią.
Nagły spadek temperatury, deszcz i zimny wiatr mogą być przyczyną pierwszych, jesiennych przeziębień. Kiedy zaczynamy czuć się gorzej, szukamy wsparcia w lekarstwach i suplementach, które zgodnie z zapewnieniami producentów, mają szybko przywrócić nam zdrowie. Warto jednak zawczasu zatroszczyć się o organizm i wspomóc go naturalnymi witaminami, pochodzącymi z owoców.
Choć do końca kalendarzowej jesieni pozostało jeszcze trochę czasu, to już dziś warto sprawdzić, jak stawić czoła jesiennej chandrze. Schyłek sezonu nie musi oznaczać dla nas spędzania długich wieczorów pod wełnianym kocem z tabliczką słodkiej czekolady w ręku. Jak zatem, mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachować pogodę ducha i energię na chłodniejsze dni? Oto kilka wskazówek.
Jeśli chcesz mieć wyższe możliwości intelektualne, zapewnij sobie drzemkę w ciągu dnia, to pozwoli się odprężyć i poprawić zdolności podejmowania dobrych decyzji.
Światowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami.
Jeśli twoje wnuki mrużą oczy z trudem odczytując numer autobusu z dalszej odległości lub siadają coraz bliżej przed ekranem telewizora, to znak, że mogą mieć problemy ze wzrokiem. Krótkowzroczność (miopia) często jest diagnozowana u dzieci w wieku szkolnym. Okazuje się, że ryzyko takich problemów ze wzrokiem można zmniejszyć dzięki podjęciu odpowiednich kroków - warto spędzać jak najwięcej czasu na zewnątrz i skłaniać wzrok do „pracy" na dużych odległościach.
Ponad 60% pacjentów nie otrzymuje od swojego lekarza reumatologa wyczerpujących informacji na temat swojej choroby, schematu leczenia, jego celu oraz długości leczenia – wynika z badania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Młodych z Zapalnymi Chorobami Tkanki Łącznej „3majmy się razem”. Jedynie 29% pacjentów jest informowanych na temat kolejnych kroków, które zostałyby podjęte po niepowodzeniu obecnej terapii.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Od małego jesteśmy uczeni, że należy dbać o zęby – myć je po każdym posiłku oraz regularnie odwiedzać dentystę. Czy to wystarczy? Jeśli chcemy cieszyć się zdrowym i pięknym uśmiechem warto sprawdzić, czy nie popełniamy błędów podczas jego pielęgnacji. O to te, które zdarzają się nam najczęściej.