Liczba wyników: 3388
Fotel czycha na twoje zdrowie poprzez ten prosty fakt, że przesiadujesz w nim wiele godzin dziennie. Długi czas spędzany w pozycji siedzącej sprzyja przewlekłym chorobom, a nawet śmierci.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Badanie krwi pozwoli na ujawnienie zapisanego w genach „biologicznego wieku" i oszacowanie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
Oddziały Muzeum Podlaskiego w Białymstoku przygotowały z myślą o seniorach cykl spotkań, na których przybliżają swoje wystawy i zbiory. Dniem spotkań jest środa, a opłata za bilet to symboliczna złotówka.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Systematycznie przybywa młodych pacjentów z problemami sercowymi. Okazuje się, że zawał nie dotyczy jedynie osób dojrzałych, choć w tej grupie wiekowej odsetek zawałowców jest najwyższy. O obniżaniu granicy wiekowej związanej z ryzykiem wystąpienia zawału serca opowiada prof. Zbigniew Kalarus, prezes Polskiej Towarzystwa Kardiologicznego, pomysłodawca portalu Copozawale.pl.
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Na całym świecie rosną koszty związane z leczeniem demencji i sprawowaniem opieki nad pacjentami cierpiącymi na tę chorobę. A będzie jeszcze drożej, bo liczne społeczeństwa coraz szybciej się starzeją.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami