Liczba wyników: 8520
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Od dawna uważa się, że zaawansowany wiek oznacza znaczny spadek naszych zdolności umysłowych. Nowe badania z Georgetown University Medical Center podają jednak zaskakująco dobre wiadomości.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Nadwaga powoduje depresję i osłabia samopoczucie. Na taki efekt mogą mieć wpływ zarówno czynniki społeczne, jak i fizyczne.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Ludzie używający kosmetyków kupują te produkty głownie ze względów emocjonalnych. Zakup jakiegoś kremu czy balsamu zwyczajnie polepsza nam nastrój.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami