Liczba wyników: 12258
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Odpowiedni sen jest kluczowy dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i odwrotnie - stwierdzono, że zdrowy tryb życia poprawia jakość odpoczynku. Dzieje się tak przynajmniej w przypadku kobiet.
Od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie brazylijskiej poleca się hyptis crenata w celu leczenia szeregu dolegliwości, od bólów głowy i żołądka po gorączkę i grypę.
Dzięki sztucznej inteligencji, która bada geny, będzie można przewidzieć choroby sercowo-naczyniowe, takie jak migotanie przedsionków i niewydolność serca.
Szczepienie przeciwko COVID-19 wiąże się z mniejszą liczbą zawałów serca, udarów i innych problemów sercowo-naczyniowych wśród osób zakażonych SARS-CoV -2, wirusem wywołującym COVID-19.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Globalnie sprawdzono, w jaki sposób równość płci może mieć związek ze średnią długością życia. Okazało się, że równość przekłada się na to, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni żyją dłużej.