Liczba wyników: 2780
Jedzenie trzech lub więcej porcji owoców jagodowych w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet.
Dotychczas słodkie napoje w wersji light głównie były uważane za niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartość aspartamu, związku uważanego przez wiele osób za sprzyjający rozlicznym chorobom. Według ostatnich badań przeprowadzonych w USA, napoje te mogą być również zagrożeniem dla naszego zdrowia psychicznego, ponieważ ich regularne spożywanie znacznie ma zwiększać ryzyko depresji.
Nieodmiennie nadchodzi ten okres w roku, kiedy ludzie podejmują postanowienia noworoczne, obiecując sobie, że z pomocą rodziny rzucą palenie albo schudną. W przypadku wielu osób realizowanie tych postanowień jest uzależnione od zachęt, ale według brytyjskich badań przeprowadzonych przez Instytut Psychiatrii King's College London, nie ma nic złego w nagradzaniu ludzi za zmianę zachowań związanych ze zdrowiem dopóki się to sprawdza.
Okres zimowy w pełni. Krótkie dni niezbyt obfitujące w światło słoneczne i chłód wywołują zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Niektórzy zaczynają się objadać, inni odnotowują spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej, u niektórych następuje modyfikacja pracy serca. Trzeba więc umieć sobie pomóc w przetrwaniu tego trudnego czasu.
Osoby przejadające się zwykle przygotowują posiłki używając dziwnej mieszaniny składników, takich jak tłuczone ziemniaki i ciasteczka lub frytki z cytryną, wynika z nowych badań.
Po świątecznych ucztach nadszedł czas na wstąpienie na wagę i sprawdzenie efektów długich, obfitych posiłków. Ponadto zbliża się Nowy Rok, a wraz z nim nowe nadzieje i plany, także te dotyczące ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia - to świetna motywacja do rozpoczęcia procesu odchudzania.
Zjedzenie jednej dużej porcji mięsa ze wszystkimi dodatkami może być lepszym sposobem na uniknięcie przyrostu wagi niż unikanie wypełnienia pokaźnym daniem swojego talerza.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.