Liczba wyników: 8520
Osoby, które przez siedem dni wracały do zdrowia po 10-dniowym okresie niedoboru snu, odzyskały szybkość reakcji, ale nie wróciły do pełnej sprawności, jeśli chodzi o inne funkcje.
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Starzenie się jest nieuniknionym procesem biologicznym, który powoduje m. in. widoczne zmiany w wyglądzie włosów. Teraz opisano unikalne cechy starzenia się włosów wśród różnych grup etnicznych.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Uczucie niepokoju może kierować naszą uwagę i pamięć na to, co nadprzyrodzone, np. bogów, mówią uczeni z University of Otago.
Gdy jest się zdenerwowanym, nad górną wargą gromadzi się pot - to reakcja przewodnictwa skóry (SCR), czyli naukowa zmiana aktywności mechanizmów pocenia się. Dzięki temu też można monitorować stres i pomagać w jego osłabieniu.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami