Liczba wyników: 10606
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Muzyka przybiera różne formy w różnych kulturach na całym świecie, ale naukowcy z Yale odkryli, że niektóre motywy są powszechnie rozpoznawalne przez ludzi na całym świecie z jednym ciekawym wyjątkiem - piosenkami miłosnymi.
Osoby, które poświęcają na umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną dwa do czterech razy więcej czasu niż obecnie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), mają znacznie zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.