Liczba wyników: 7305
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Osoby, które mają bardzo wysokie poczucie odpowiedzialności, są podatne na rozwój zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (Obsessive Compulsive Disorder, OCD) lub uogólnionego zespołu lękowego (Generalized Anxiety Disorder, GAD).
Otyłe myszy karmione dietą wysokotłuszczową raz w tygodniu otrzymywały prednizon i okazało się, że dzięki temu poprawiła się ich wytrzymałość wysiłkowa, zwiększyła beztłuszczowa masa ciała i zwierzęta straciły na wadze oraz zyskały na sile. U gryzoni odnotowano też zwiększony metabolizm mięśni.
W USA niemal połowa wszystkich starszych osób umiera z diagnozą demencji. To o 36 proc. więcej niż dwie dekady temu.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Jeśli sądzisz, że życie jest teraz bardziej stresujące niż kilkadziesiąt lat temu, nie jesteś sam/a. Jeszcze zanim koronawirus zaczął się rozprzestrzeniać po świecie, badania wykazały, że życie może być teraz bardziej stresujące niż w latach 90-tych dwudziestego wieku.
Posiadanie zwierzaka, takiego jak pies lub kot, szczególnie przez dłuższy okres (co najmniej pięć lat) może wiązać się z wolniejszym osłabianiem się funkcji poznawczych u osób starszych.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami