Liczba wyników: 5710
Pomimo powszechnej popularności sztucznych substancji słodzących, istnieje wiele kontrowersji dotyczących ich zalet i zagrożeń z nimi związanych. Czyich spożywanie jest dla nas dobre, czy nie? Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy poszukują rozstrzygających odpowiedzi.
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.
Dlaczego osoby z cukrzycą typu 2 częściej chorują na serce? Jak diabetyk może chronić się przed zawałem serca, udarem mózgu i niewydolnością serca? Co nowego w badaniach i wytycznych naukowych? Odpowiada prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Warto angażować się w pomoc innym ludziom - dzięki temu pomagamy też sami sobie poczuć się szczęśliwszymi.
Ci, którzy ćwiczą, żyją dłużej. Dotyczy to także osób po zawale.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Uciążliwe objawy menopauzy mogą być nasilone u kobiet, które doświadczają wielu negatywnych emocji w swoim związku.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami