Liczba wyników: 12135
Co roku upadki powodują wiele urazów u osób starszych i staje się to poważnym problemem zdrowia publicznego. Ludzie chorujący na demencję zaś są dwukrotnie bardziej narażeni na upadek i trzykrotnie bardziej narażeni na poważne urazy związane z upadkiem, takie jak złamania, w porównaniu z osobami bez demencji.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Depresja u osób starszych może mieć związek z problemami z pamięcią. Co więcej, seniorzy z nasilonymi objawami tej choroby mogą odznaczać się niekorzystnymi różnicami strukturalnymi w mózgu w porównaniu ze zdrowymi rówieśnikami.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Opracowano nowy typ soczewki kontaktowej, pozwalający zapobiegać zespołowi suchego oka, wywołanemu często właśnie przez noszenie soczewek. Nowy produkt ma łagodzi ten stan, ułatwiając przepływ łez w odpowiedzi na odruch mrugania. Dzięki temu można złagodzić dyskomfort, zaburzenia wzroku i ryzyko stanów zapalnych, które dotyczy milionów użytkowników soczewek kontaktowych.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Chodzenie przez co najmniej 40 minut kilka razy w tygodniu w średnim lub szybkim tempie przekłada się na niemal 25-procentowe osłabienie ryzyka niewydolności serca wśród kobiet po menopauzie. Taki ochronny efekt wydawał się być niezależny od masy ciała kobiety, czy innych aktywności.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami