Liczba wyników: 3352
Dziś coraz częściej chcemy cieszyć się udanym współżyciem aż do późnej starości. Nie ma się co dziwić. Seks pozytywnie wpływa zarówno na związek, jak i przynosi liczne korzyści natury psychologicznej i zdrowotnej dla jednostki. Wraz z upływem czasu nasz organizm przestaje jednak funkcjonować na najwyższych obrotach, pojawiają się kolejne schorzenia i zażywamy coraz większą ilość leków. Równocześnie ze spadkiem kondycji problemy mogą zawitać w naszej sypialni. Jak ich uniknąć i jak je rozwiązać, gdy zdiagnozujemy już u siebie zaburzenia wzwodu?
4 października obchodzony był Światowy Dzień Onkologii. W związku z tym warto przypomnieć, że wirus WZW typu B, to drugi po tytoniu czynnik rakotwórczy, który może być przyczyną nawet 80 proc. przypadków raka wątrobowo–komórkowego. Celem Żółtego Tygodnia jest uświadomienie społeczeństwu zagrożeń zdrowotnych, związanych z wirusowymi chorobami wątroby oraz edukacja na temat ich profilaktyki.
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Różnice w długości życia osób różnej płci pogłębiają się od ponad dwóch wieków. Winne są temu słabsze układy krwionośne mężczyzn i fakt, że częściej palą papierosy.
Wraz z nadejściem naszej pięknej, złotej jesieni warto zmienić nie tylko naszą odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z naszego menu, z kolei te ciepłe, bardziej pożywne powinny nam towarzyszyć na co dzień. Dania na bazie zdrowych kasz idealnie sprawdzą się w tej roli.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Masz objawy depresji? Szukaj pomocy. Nie sądź, że seniorski wiek wiąże się z tą chorobą w sposób naturalny.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami