Liczba wyników: 10167
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Chociaż wiadomo, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, wiele osób ma trudności z regularnym podejmowaniem aktywności przez dłuższy czas. Dotyczy to jeszcze silniej osób z przewlekłą chorobą, taką jak choroba Parkinsona, w której ograniczenia fizyczne i psychiczne stanowią dodatkowe przeszkody.
Ubrania mogą nam służyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds i specjaliści z Procter & Gamble pokazują, jak pranie odzieży oddziałuje na jej blaknięcie, przebarwienia i oddzielanie się cząstek materiału.
Prawdopodobnie słyszałeś/aś, że pielęgnowanie wdzięczności może zwiększyć poczucie szczęścia. Ale w małżeństwie i rodzinie nie chodzi tylko o to, aby być bardziej wdzięcznym za bliskich - ważne jest również, aby czuć się przez nich docenianym.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Utrata kogoś bliskiego - na przykład członka rodziny - może sprawić, że zaczniesz się szybciej starzeć.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Lęk przed pominięciem (FoMO, Fear of missing out) jest kluczowym czynnikiem ryzyka dla zdrowia psychicznego pracowników i, wraz z przeciążeniem informacyjnym, może nasilać wypalenie zawodowe, ostrzegają psychologowie z Uniwersytetu w Nottingham.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.