Liczba wyników: 2780
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Bezsenność, dolegliwości sercowe i krążeniowe, bóle głowy, kłopoty z pamięcią. Brzmi znajomo? Te objawy coraz częściej mogą być spowodowane przez niedobór odpowiednich substancji odżywczych. Według najnowszych badań, dostarczamy z pożywieniem zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę, substancję która wpływa na najważniejsze funkcje naszego organizmu. Regularne jej uzupełnianie może znacząco wpłynąć na nasze życie i zdrowie.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Ponad połowa produktów sprzedawanych luzem jest nieprawidłowo oznakowana - wynika z kontroli Inspekcji Handlowej dotyczącej oznakowania produktów spożywczych przeprowadzonej na zlecenie UOKiK. W ciągu 2012 roku IH zakwestionowała blisko 30 proc. zbadanych towarów.
Banki na dobre zagościły w sieci. Obsługiwać konto czy robić przelewy można już niemal z każdego miejsca na ziemi, wystarczy jedynie komputer lub telefon z dostępem do Internetu. Okazuje się jednak, że korzystanie z bankowości on-line nie należy już jedynie do młodych. Osoby ze starszego pokolenia coraz częściej przekonuje do niej łatwość obsługi, oszczędność czasu i niższe koszty.