Liczba wyników: 4495
Co wiesz o swoich włosach? Może się okazać, że całkiem niewiele. Włosy mają swój cykl życia, są niezwykle wytrzymałe, a jednocześnie – na skutek nieodpowiednich nawyków, diety czy genów – mogą okazać się bardzo kruche. Znajdziemy w nich wiele cennych informacji, mogą zdradzić twoje sekrety, ale i przekazać, na co chorujesz. Poznaj 8 najbardziej zaskakujących faktów na temat włosów.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
„Jestem alergikiem” – według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego tak może dziś o sobie powiedzieć połowa Polaków. Wszystkie badania dowodzą także, że liczba osób dotkniętych tą niejednorodną chorobą stale rośnie. Co więcej, kiedyś uważano, że alergia to zmartwienie głównie krajów rozwiniętych, jednak choroby alergiczne dotykają także mieszkańców krajów rozwijających się. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i problem będzie narastał.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Dziąsła są kluczowe dla zdrowia zębów, ponieważ jako element tkanek przyzębia, okalają i utrzymują ząb w kości. Jeśli więc twoje dziąsła szwankują, są bolesne i krwawią – to znak, że warto rozpocząć leczenie. Oto 6 zabiegów stomatologicznych, które pomogą utrzymać te tkanki w dobrej kondycji, uniknąć stanów zapalnych, zapobiec paradontozie, a nawet odbudować kość.
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.
Nasze nogi nie zawsze prezentują się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Czasem pojawiają się na nich pękające naczynka i żylaki. To nie tylko kosmetyczny defekt – to znak, że nasze naczynia krwionośne nie działają prawidłowo. Zamiast starać się je za wszystkich sił ukryć, trzeba zacząć je jak najszybciej leczyć.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.
Wszyscy miewamy kiepski nastrój, który daje się we znaki nie tylko nam samym, ale i całemu otoczeniu. Niektórzy jednak stale są humorzaści i negatywnie nastawieni do świata. Trudno wytrzymać w takim towarzystwie, choć bywa, że zarówno w pracy, jak życiu prywatnym, możemy być na nie skazani... Poddajemy kilka propozycji radzenia sobie z toksycznymi ludźmi.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.