Liczba wyników: 3337
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Masz objawy depresji? Szukaj pomocy. Nie sądź, że seniorski wiek wiąże się z tą chorobą w sposób naturalny.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Społeczeństwa Zachodu coraz bardziej się starzeją, a wiek to główny czynnik ryzyka zachorowania na alzheimera. – 40% przypadków demencji wymaga fachowej pomocy – powiedział w poniedziałek we Wrocławiu geriatra prof. Shlomo Noy.
Wystartowała pierwsza Ogólnopolska Kampania Społeczna „Diagnostyka jajnika” pod hasłem „Rzuć cień podejrzenia na swoje jajniki”. Jej celem jest przekonanie kobiet do regularnych badań ginekologicznych oraz sprawdzania swoich rodzinnych obciążeń nowotworowych. Organizatorzy kampanii, przekonują, że bardzo ważne jest wzajemne mobilizowanie się kobiet oraz edukacja w zakresie objawów i wczesnego wykrywania choroby. Zachęcają do rozmów z siostrą, mamą, babcią na temat nowotworów kobiecych występujących w rodzinie, a jeśli takie występują - do wykonania badania w kierunku mutacji w genie BRCA1 i BRCA2.
Lek stosowany w leczeniu zapalenia stawów może być skutecznym rozwiązaniem dla osłabienia objawów choroby Alzheimera.
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.