Liczba wyników: 4318
Według danych WHO w 1980 roku na cukrzycę chorowało 108 mln ludzi na całym świecie, a już w 2014 roku ta liczba znacznie się zwiększyła – szacowano ją nawet na 422 mln! Co jest główną przyczyną zapadania na cukrzycę typu II, czyli najczęstszą odmianę tej choroby? Niezdrowy tryb życia i wynikająca z niego otyłość! 27 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Cukrzycą.
Lato to czas urlopów, odpoczynku, ale i wakacyjnych szaleństw. Instytut Żywności i Żywienia przygotował odpowiedzi na 4 ważne pytania dotyczące spożywanych posiłków i płynów oraz aktywności fizycznej w czasie wakacji.
Nie zapomnij o dodaniu do listy zakupów oliwy z oliwek - to jeden z głównych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej, polecany tłuszcz, który służy dobremu funkcjonowaniu organizmum, w tym chronić przed osłabieniem zdolności poznawczych.
„Ludzie sukcesu zadają lepsze pytania i w efekcie otrzymują lepsze odpowiedzi", powiedział Anthony Robbins, autor popularnych na całym świecie książek dotyczących doskonalenia własnej osobowości. Dobre sondowanie jest nie tylko przydatne rozmowach z innymi, ale poleca się przeprowadzenie go także w odniesieniu do samych siebie. To proces bardzo pomocny w „odświeżenia" umysłu i podejmowaniu najlepszych decyzji.
Jeśli chcesz osłabić ryzyko rozwoju demencji, w tym choroby Alzheimera, wybierz się na spacer czy siłownię. Regularny wysiłek pozwoli zachować zdrowie mózgu.
Wybierając się na wakacje, nie należy zapominać o odpowiednio wyposażonej apteczce. Inne produkty i leki będą potrzebne podczas wyjazdu w tropiki, a inne na wakacjach w polskich górach czy nad morzem. Ze szczególną uwagą wakacyjną apteczkę powinni kompletować rodzice małych dzieci.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Choroby tarczycy to problem ok. 20% Polaków. Jednak objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego gruczołu nie zawsze są swoiste, więc często diagnostyka nie jest podejmowana. Choroby tarczycy są przyczyną rozregulowania gospodarki hormonalnej oraz metabolizmu komórek, a przez to powodują nieprawidłową pracę wielu układów, m.in. rozrodczego, nerwowego i pokarmowego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami