Liczba wyników: 12164
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
„Słodka magnolia" nie tylko określa pachnące kwiaty popularnego wiecznie zielonego drzewa. Może dotyczyć też wpływu kory magnolii na oddech.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Nasilone poziomy zanieczyszczeń powietrza są związane z uszkodzeniem kości u kobiet po menopauzie. Najbardziej widoczne jest to w odcinku lędźwiowym kręgosłupa: podtlenki azotu uszkadzały tę część dwa razy silniej niż dzieje się to w procesie normalnego starzenia się.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Kobiety, które prowadziły zdrowy styl życia, w tym zachowywały prawidłową masę ciała, nie paliły papierosów, regularnie ćwiczyły, odpowiednio długo spały, stosowały dietę o wysokiej jakości i piły umiarkowane ilości alkoholu, miały o połowę mniejsze ryzyko „long COVID" w porównaniu z kobietami niestosującymi zaleceń zdrowego trybu funkcjonowania.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami