Liczba wyników: 2560
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Sok pomarańczowy może zmniejszyć ryzyko białaczki, a także pomóc zapobiec nowotworowi piersi, wątroby oraz okrężnicy.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Onkolodzy podkreślają, że dieta śródziemnomorska to idealny styl życia dla przeciwdziałania nowotworom.
Ze statystyk wynika, że aż osiemdziesiąt procent chorób serca można by uniknąć, dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Udar natomiast jest czwartą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc zachować zdrowie serca.
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
Każdy od czasu do czasu doświadcza zgagi, ale warto umieć odróżnić standardowe symptomy od objawów poważniejszej dolegliwości.