Liczba wyników: 4501
Choroby sercowo-naczyniowe od jakiegoś czasu są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Aby zmniejszyć ich ryzyko, trzeba ograniczyć sprzyjające im czynniki, takie jak nadciśnienie czy cukrzyca. Poza tym warto hamować starzenie się całego ukłądu krwionośnego poprzez odpowiedni styl życia.
Pestki moreli od dawna są stosowane w medycynie alternatywnej, a ostatnio rozpowszechniono informacje o ich rzekomym antyrakowym działaniu. Sprawiło to, że coraz więcej ludzi po nie sięga, ale może to być niebezpieczne dla zdrowia, bo zawierają substancję, która jest w naszym organizmie rozkładana m. in. na cyjanek.
Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, występującym w każdej tkance naszego organizmu. Jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych w ciele i ma wpływ na poziom ciśnienia krwi, metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, itd. Z tego powodu ciało daje nam znać, gdy ma do sypozycji zbyt mało tego minerału. Zobacz, jak to zdiagnozować.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
Nie przesiaduj przed telewizorem czy ekranem komputera, częściej wstwaj i ruszaj się - jeśli zbyt długi czas spędzasz siedząc, silniej grożą ci różnorodne choroby, co najmniej czternaście.
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, szczególnie osoby które żyją w klimacie umiarkowanym takim jak Polska. Letnie wakacje mogą być kluczem do rozwiązania problemu jej niedoboru w organizmie, ponieważ głównym źródłem jest właśnie słońce. Witamina D ma również kluczowy wpływ na zęby i kości.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami