Liczba wyników: 2255
Współczesne tempo życia, stres, przemęczenie i niezdrowa dieta oraz zanieczyszczenie środowiska to czynniki, które zdecydowanie są wrogami organizmu. Dodatkowo lekceważymy objawy wielu chorób składając je na karb przejściowego osłabienia. Tymczasem gorsze samopoczucie może okazać się pierwszym sygnałem, że w organizmie powstały zbyt duże obciążeni. Tak właśnie jest z arytmią serca - jej lekceważenie jest jak stąpanie po linie nad przepaścią bez zabezpieczenia - bardzo ryzykowne.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Często miewasz wrażenie wirowania, kołysania lub niestabilności, a dolegliwościom tym towarzyszą nudności, niekiedy wymioty, zaburzenia słuchu, dezorientacja, a także uderzenia gorąca? Możliwe że na zawroty głowy i zaburzenia równowagi. Zawroty głowy mogą być objawem zaburzeń w ośrodkowym układzie nerwowym, ale także zaburzeń krążenia i chorób ogólnoustrojowych - cukrzycy, infekcji czy zatruć.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Właściwie trudno siarkę nawet trudno zaliczyć do minerałów, ponieważ sama tworzy oddzielną kategorię. Niemniej jednak stanowi niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami