Liczba wyników: 12269
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Ostatnio gorąco debatowano na temat tego, czy trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) jest odpowiednią formą ćwiczeń dla przeciętnego człowieka. Teraz uczeni z UBC Okanagan przekonują, że nie ma nad czym debatować - ćwiczenia interwałowe, jeśli są odpowiednio stosowane, mogą stanowić dobry element zestawu treningowego.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Słuchanie muzyki może być nie tylko przyjemne, ale i dobre dla serca. Jak wynika z badania przedstawionego w American College of Health, pacjenci, u których wkrótce po zawale serca wystąpił ból w klatce piersiowej, zwany wczesną dławicą pozawałową, odczuwali znacznie niższy poziom lęku i dolegliwości bólowych, jeśli słuchali muzyki przez 30 minut dziennie.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Migrena może wpływać na wiele aspektów życia, ale mniej wiadomo na temat tego, jak poczucie piętna związanego z chorobą oddziałuje na jakość życia. Okazuje się, że w przypadku osób cierpiących na migrenę piętno to oznacza większą niepełnosprawność, większe obciążenie chorobami i niższą jakość życia.