Liczba wyników: 3861
Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii. Jest stosowany głównie dla złagodzenia dolegliwości żołądkowych, ale nie tylko - odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Ministerstwo Zdrowia oraz Rzecznik Praw Pacjenta proszą pacjentów o zgłaszanie przypadków odmowy leczenia stosowanego w chemioterapii do Biura Rzecznika Praw Pacjenta.
Szałwia pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest przede wszystkim dla potrzeb farmacji. Ceniona była już w starożytności, kiedy to przypisywano jej zdolność przedłużania życia. Zyskała sławę panaceum i z czasem stosowano ją na wszelkie schorzenia.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Osoby starsze, które przemieszczają się wolno, są trzykrotnie bardziej narażone na śmierć w wyniku problemów z sercem niż ci, którzy chodzą szybciej, informuje www.telegraph.co.uk
Istnieje związek między depresją i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi: niedobór serotoniny może wywoływać obydwa problemy zdowotne.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Mangostan właściwy (łac. Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Indonezji, Malezji i Tajlandii. W tradycyjnej tajskiej medycynie części owoców tego drzewa są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, m. in. dla zwalczania infekcji skóry, powstrzymania biegunki czy dla gojenia się ran.