Liczba wyników: 4497
Cukrzyca typu II to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także małych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. O kwestiach związanych z dietą dla diabetyków mówi Hanna Bieszczad, dietetyk.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Najpowszechniejszym niedoborem żelaza zaś jest znacząca, chroniczna utrata krwi, zazwyczaj z powodu nadmiernej miesiączki, krwawienia do lub z jelit na skutek choroby wrzodowej żołądka, hemoroidów lub u dzieci - zakażenia wirusem.
Ciągłe odczuwanie zmęczenia jest jednostką chorobową, która obniża jakość życia i sprzyja rozwojowi innych dolegliwości. Jakkolwiek jej przyczyny mogą być rozmaite, nierzadko wiąże się z niewłaściwym stylem życia, np. brakiem higieny snu i nieodpowiednią dietą.
Nietolerancja mleka często dotyczy małych dzieci, znaczna część z nich z wiekiem zaczyna lepiej reagować na produkty mleczne. Bywa jednak tak, że mleka nie mogą spożywać osoby dorosłe, wówczas konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej.
Osoby, które choć raz podejmowały walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak trudno jest przestrzegać zasad diety. Według dotychczasowych badań okresami podczas, których najtrudniej kontrolować wagę są wakacje i ferie.
Jeśli chcesz cieszyć się ustabilizowaną wagą i dobrym zdrowiem zrezygnuj z drastycznych diet i głodówek na rzecz zmiany codziennych nawyków żywieniowych.
Chcesz mieć zdrowe, piękne paznokcie? Sięgnij po preparaty przeznaczone do ich pielęgnacji oraz zadbaj o to, aby dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki odżywcze.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.