Liczba wyników: 957
Liczne badania dowiodły, że ci, którzy nadużywają alkoholu, częściej i szybciej zapadają na demencję. Okazuje się jednak, że i zupełne unikanie napojów wyskokowych może nie być dobrą startegią ochrony przed otępieniem.
Cukier wpływa na sposób działania mózgu i zaburza zdolności poznawcze, jeśli jest go za dużo.
Statyny to jedne z najpopularniejszych środków stosowanych na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i dla ochrony przed zawałami oraz udarami. Kolejne badania potwierdzają jednak, że leki te mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka różnych rodzajów nowotworu.
Jeśli często raczysz się alkoholem, wśród noworocznych postanowień umieść takie o ograniczeniu napojów wyskokowych. Niewielkie ilości piwa czy wina nie czynią krzywdy, a nawet są polecane przez lekarzy np. dla ochrony zdrowia serca, ale większa od rekomendowanej ich ilość może skutkować demencją.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) określa, że otyłość występuje przy wskaźniku masy ciała (BMI) na poziomie 30 lub wyższym. Jeśli BMI informuje o nadmiarze kilogramów, warto spróbować wrócić do formy - lekarze podają liczne powody słuszności takich starań.
Nadmiar cukru jest szkodliwy. To wiedzą dziś niemal wszyscy. Okazuje się, że może być także jedną z przyczyn śmiertelnych kłopotów z sercem.
W starszym wieku następuje utrata tkanki mięśniowej, co oznacza i osłabienie, i wieksze ryzyko upadków. Taką sytuację dodatkowo pogarsza nadmiar alkoholu. A dotyczy to zwłaszcza kobiet.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.