Liczba wyników: 4153
Przez zdecydowaną większość roku chodzimy w zakrytych butach i często spędzamy w nich długie godziny, także w zamkniętych pomieszczeniach. To nie najlepiej wpływa na nasze stopy. Jak zadbać o nie, by wróciły do formy i na co szczególnie zwracać uwagę latem?
Wakacyjne podróże, a w szczególności te zagraniczne, wiążą się z kosztami. Jednak są sposoby, dzięki którym można oszczędzić sporo pieniędzy.
Pierwsze wzmianki o sepsie pojawiały się już w starożytnym Egipcie, jednak cały czas stanowi ona wyzwanie i jest przedmiotem wielu badań. Efektem ostatnich jest nowa definicja sepsy oraz zastąpienie dotychczasowych standardów postępowania nowymi. Doniesienie na ten temat zostało opublikowane niedawno w czasopiśmie The Journal of the American Medical Association.
Dzięki badaniu krwi można oszacować ryzyko zawału u danego pacjenta w ciągu najbliższych pięciu lat.
Aby znacząco wzmocnić układ odpornościowy, trzeba regularnie ćwiczyć.
Cukrzyca jest najczęściej wykrywana dopiero po 5-12 latach od jej pierwszych objawów – wynika z danych WHO. Tymczasem zbyt późne rozpoznanie choroby wiąże się z poważnymi powikłaniami. Dlatego w Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, lekarze zachęcają do badań.
Nawet jeśli użytkownicy nie mają nic do ukrycia, myśl, że ogromne ilości informacji na ich temat mogą być przechowywane, sprzedawane osobom trzecim, a nawet ujawniane szerszej społeczności internetowej – która może mieć nieczyste intencje – jest niepokojąca. Większości użytkowników (79%) nie podoba się fakt, że są śledzeni, a mimo to 41% nie robi nic, aby się przed tym uchronić. Aż jedna na dziesięć osób (9%) nie była nawet świadoma tego, że jest obiektem śledzenia online – wynika z quizu Kaspersky Lab pt. „Czy jesteś cyber-łebski?”
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami