Liczba wyników: 3037
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 od co najmniej dekady, cechują się znacznie wyższym ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego, odkryli uczeni z Centrum Medycznego Columbia w Nowym Jorku.
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu wykazały, że tzw. euforia biegaczy jest spowodowana wysokim poziomem endokanabinoidów, a nie endorfin, jak się dotychczas uważało.
Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Nagroda Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny 2015 została przyznana trzem osobom. William C. Campbell i Satoshi Omura otrzymali ją za „za odkrycie dotyczące nowej terapii na infekcje powodowane przez nicienie", zaś Youyou Tu „za odkrycia dotyczące nowej terapii przeciwko malarii ".
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
W Polsce z powodu zaburzeń pamięci cierpi prawie 500 tys. osób. Połowa z nich jest dotknięta najcięższą postacią – chorobą Alzheimera. 21 września obchodzimy Światowy Dzień Osób Z Chorobą Alzheimera. To święto ma na celu uświadomienie całemu społeczeństwu, jak ważna jest diagnoza, profilaktyka oraz zwrócenie uwagi na potrzeby osób z tą chorobą.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.