Liczba wyników: 3388
Jakkolwiek może się to wydawać paradoksalne, tłuszcz może pomóc schudnać. Tłuszcz z ryb dobrze wpływa na organizm, jest ważnym składnikiem odżywczym i pomaga pozbyć się tłuszczu w nadmiarze zgromadzonego w organizmie.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Kobiety chorujące na cukrzycę typu 2 mogą być narażone na ryzyko rozwoju otępienia wynikającego z uszkodzonych lub zablokowanych naczyń krwionośnych w mózgu.
Przedświąteczna gorączka to nie tylko stres i nerwy, to także ogromny wysiłek dla kręgosłupa. Dla wielu lawina bodźców może skończyć się też dokuczliwą migreną. Krzątanina, domowe porządki, kilogramy zakupów, a nawet… bigos – mogą przyprawić o ból głowy i spowodować problemy z kręgosłupem. Jeśli nie chcesz spędzić tego czasu na lekach przeciwbólowych, dowiedz się, czego unikać.
Od dawna wiadomo, że to, co myślimy o sobie i świecie, ma wpływ na nasze zdrowie. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że zgoda na ageizm, w tym przyjęcie streotypów dotyczących starzenia się, może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera.
Pożądanie nie ustaje wraz z wiekiem. Ludzie dojrzali i starsi nie stają się aseksualni wraz z wiekiem. Z drugiej strony, prawdą jest, że życie seksualne się zmienia i zmiany te mogą powodować określone problemy. Zobacz, jakie choroby i dlaczego wpływają na seksualność.
Osób cierpiące na chorobę Alzheimera, które codziennie piją lampkę wina (bądź równowartość dwóch do trzech jednostek alkoholu), są znacznie mniej narażone na wcześniejszą śmierć niż ci, którzy piją więcej lub są abstynentami.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Zbyt wysoka masa ciała może osłabić zdolności poznawcze, w tym pamięć.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami