Liczba wyników: 3293
Kilogramowa bryła lodu ze specjalnym uchwytem to przedmiot używany przez kosmetologów i rehabilitantów podczas profesjonalnych zabiegów spa, które korzystnie wpływają na kondycję całego organizmu. Mowa tu o masażach lodem, docenianych przez wszystkich tych, którym zależy na świetnym wyglądzie, zdrowiu i dobrej formie.
Najdroższe „jajko” zostało kupione za 18,5 mln dolarów – mowa jednak nie o jajku od złotej kury a o złotym, wysadzanym drogocennymi kamieniami Jaju Fabergé pochodzącym z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. „Prawdziwe” jajka pczywiście nie są tak kosztowne, za to bardziej przydają się na co dzień. Szczególne znaczenie zyskują w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i stanowią obowiązkowy punkt menu świątecznego śniadania.
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Rozmowa z pisarką Izabelą Pietrzyk - o samotnych ryczących czterdziestkach, życzliwej choć odmiennej Rosji, życiowym optymizmie i szampańskim nastroju.
Jest niezbędny w każdej polskiej kuchni. Chleb to podstawa naszej diety - bez niego wielu nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. Bywa jednak przydatny nie tylko jako stały element menu - może mieć wiele zastosowań.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Pierwsze siwe włosy pojawiają się około trzydziestki. W wieku 50 lat połowa ludzi traci kolor 50 proc. swoich włosów. Niektórzy uważają ten proces za wręcz atrakcyjny, inni panicznie boją się takich oznak starzenia. Badacze wyjaśniają, dlaczego nasza czupryna traci barwę.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami